Beauty Skincare

Huidtype bepalen, hoe doe je dat?

10 januari 2015

Dagelijks gezichtsverzorgingsproducten gebruiken voor een gezond huidje is een must. Tegenwoordig is liggen er oneindig veel soorten lotions, crèmes en tonics in de schappen. Welke moet je nou nemen? Daar kom je achter als je weet wat voor een huidtype hebt. Een dure crème of verzorgingslijn kan enorm tegenvallen als je deze gebruikt terwijl deze helemaal niet voor jou geschikt is. Huidtype bepalen, hoe doe je dat?

 Reinigingsproducten

Huidtype bepalen: eerst back to basic

Als eerste moet je helemaal terug gaan naar de basis, naar de schone huid. Op een schone huid is het beter zichtbaar wat voor een huidtype je hebt.  De beste manier is, om 3 dagen niets op je huid aan te brengen en alleen je gezicht te reinigen met water. Op deze manier ben je op je puurst en is je huidtype duidelijk herkenbaar. Natuurlijk weet ik dat het tegenwoordig lastig is om echt 3 dagen back to basic te gaan. Dus als alternatief kun je dit in de ochtend vóór het reinigen en insmeren van de huid doen.

Huidtype bepalen zonder make-up

Mijn gereinigde huid

Soorten huidtypen

Er zijn 3 soorten huidtypen en daarnaast de gecombineerde huid. Een gecombineerde huid heb je als jouw huid onder meerdere soorten huidtypen valt. Een goed voorbeeld van een gecombineerde huid is een normale T-zone met droge wangen.

Normale huid:

Een normale huid herken je aan fijne poriën over het hele gezicht met weinig tot geen onzuiverheden. Een normale huid is een van de makkelijkste huidtype qua verzorging en voelt normaal aan na contact met water.

Droge huid:

Een droge huid heeft nauwelijks zichtbare poriën en ziet er mat uit door een tekort aan talg. Vaak na aanraking met water voelt deze trekkerig aan en ontstaan er soms lichte zichtbare schilfertjes.

Vette huid:

Een vette huid heeft duidelijk zichtbare poriën. Vaak gedurende dag ontstaat er een glanzend laagje op de huid en zijn er verstopte poriën aanwezig.

Huidtypen

Speciale gevallen naast je huidtype

Vaak worden deze gevallen verward met huidtypen. Onderstaande gevallen zijn namelijk altijd in combinatie met alle drie de soorten huidtypen mogelijk. Hiermee bedoel ik dat een vette huid bijvoorbeeld ook vocht-arm kan zijn. Een droge huid en een vocht-arme huid zijn twee hele verschillende dingen. Een ander voorbeeld is dat een normale huid ook gevoelig kan zijn.

Vocht-arme huid:

Een vocht-arme huid is heel iets anders dan een droge huid. Natuurlijk is vaak een droge huid vocht-arm maar ook een normale huid en vette huid kunnen zelfs vocht-arm zijn! Een droge huid is droog en trekkerig aan de buitenkant en de vocht-arme huid heeft een tekort hydratatie (vocht) van binnenuit. Een handig weetje; bijna 80% van de mensen heeft een vocht-arme huid! Hoe kun je zien of je huid vocht-arm is? Leg je vinger in de lengte precies boven je kaaklijn en duw je wang iets omhoog. Zie je boven je vinger op de huid hele fijne nerfjes/ lijntjes ontstaan? Dan is je huid vocht-arm.

Gevoelige huid:

Een gevoelige huid herken je aan roodheden. De gevoelige huid reageert sterk op verzorgingsproducten en kleurt daardoor snel rood. Ook constante roodheid is een teken van een gevoelige huid. Doe de test: trek voorzichtig met de achterkant van een lepel (niet krassen) een lijntje in je nek. Kleurt het lijntje rood dan is je huid gevoelig. Kleurt het heel licht of bijna niet dan is er niets aan de hand.

Rijpere huid/ verslapte huid:

Een rijpere huid herken je aan rimpelvorming en dat deze plaatselijk tot algeheel verslapt is. Voel voorzichtig aan het gezicht en maak kleine kneepjes op verschillende plaatsen. Blijft de huid zo staan of trekt deze langzaam terug, dan is je huid verslapt.

Reinigingsproducten

Mijn gouden tip:

Smeren, smeren en nog eens smeren! Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen! Smeer iedere ochtend een dagcrème met spf passend bij jouw huidtype en iedere avond een nachtcrème die voedend is en lekker hydrateerd. Aangezien 80% een vocht-arme huid heeft is de kans groot dat jij dat ook hebt! Hydrateren dus! Het is trouwens een fabeltje dat je van crèmes puistjes krijgt. Dit krijg je enkel wanneer je de verkeerde crème smeert. Ook bij vette huidjes smeren dus!

Ik hoop dat ik je een heel eind op weg heb geholpen met het bepalen van je huidtype. Hierdoor kun je gezichtsverzorgingsproducten kopen die écht bij jouw huidtype passen en ga je hierdoor ook eerder het gewenste resultaat zien!

Liefs,

Lilian

~ Weet jij wat jouw huidtype is? Huidtype bepalen, heb jij dat al eens gedaan? ~

Bron: foto huidtypen

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply lindy 10 januari 2015 at 17:20

  Een tijd terug heb ik mijn huid laten meten. Ik dacht altijd dag ik een normale/vette huid had. Dat was ook zo.. Maar mijn huid snakte ook naar vocht. Ik doe nu een avond kuur met fruitzuren. Dit voelt heerlijk aan… Mijn huid slurpt het op haha. X

  • Reply back2beauty 11 januari 2015 at 21:29

   Wat goed! Heel veel doen het niet en kopen producten op de gok! Heerlijk zo’n extra verwennerij! Ik gebruik nu een serum van Filorga in de avond onder mijn nachtcrème voor extra voeding in de winter 😀

   • Reply Rajiv 30 maart 2015 at 04:26

    Leuk artikel! Maar heb wel een klenie opmerking over de Rhassoul klei. Deze klei komt uit vulkanisch as of uit de dode zee. Naast de genoemde effecten heeft het ook reinigend effect en vochtopnemend effect. Het is daarom erg belangrijk om goed water te te drinken als je dit toepast!Dit weet ik toevallig, omdat ik schoonheidsspecialiste ben en Rhassoul-Behandelingen geef:)

 • Reply meriam 24 maart 2015 at 07:03

  Eigelijk kan ik er nog steeds niet uit komen

  • Reply back2beauty 24 maart 2015 at 11:05

   Oke, dat kan! Waar loop je precies vast? Dan kan ik je misschien verder helpen 😉

  Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.